Remember Cenaclul Flacara - Adrian Paunescu

Data si locatia

ultimul eveniment a fost pe 25 apr 2018
momentan nu sunt programate alte evenimente

Membri ai Cenaclului din toate generațiile și seriile vă așteaptă la o seară memorabilă în care se întâlnesc trecutul și prezentul, pentru a arăta că spiritul Cenaclului Flacăra are viitor.

o În 25 aprilie 2018, in anul în care se implinesc 75 ani de la nașterea marelui poet Adrian Păunescu (20 iulie 1943), cel care a înființat, a condus și prezentat Cenaclul Flacăra timp de 37 de ani (1973-2010), numeroși membri ai Cenaclului se reunesc, la invitația lui Andrei Păunescu, pentru o întâlnire cu publicul într-un eveniment excepțional de muzică, poezie și dialog, plin de confirmări, dar și de surprize. Vor fi prezenti pe șcena o parte din membri semnificativi ai Cenaclului, anunțându-și participarea: Mircea Baniciu, Victor Socaciu, Mircea Vintila, Vasile Seicaru, Emeric Imre, Magda Puskas, Arpad Domokos, Vanghele Gogu, Andrei Păunescu și trupa Totuși.

Cenaclul Flacăra a fost cea mai puternică mișcare de cultură tânără și nonconformistă din Europa de Est (unii spun că nu numai din acest spațiu) în perioada 1973-1985. A fost interzis de autorități, pentru că promova libertatea, cultura și gândirea neîngrădită, prin muzică, versuri și dialog, opunându-se cenzurii și dogmelor epocii totalitare. În primii 12 ani de activitate, au avut loc 1615 manifestări cu peste 6 milioane de spectatori.
Pe scena Cenaclului, Adrian Păunescu a afirmat pentru prima oară în România, încă din 1983, că
1 Decembrie 1918 este adevărata zi naţională a poporului român.

La Cenaclu - manifestare multiculturală în sprijinul păcii și bunei înțelegeri - s-a cântat şi s-a recitat în română, engleză, franceză, rusă, spaniolă, italiană, greacă, turcă, maghiară, germană, ebraică,
arabă, tătară, dialect aromân, idiş, japoneză, chineză, sârbo-croată, ţigănească, poloneză.

La Cenaclul Flacăra s-au scris, s-au lansat sau au devenit celebre cântece și refrene ca: "Doamne, ocrotește-i pe români", "Rugă pentru părinți", "Viața noastră unde e?" "Și totuși există iubire", "Treceți, batalioane române, Carpații", "Cu căciulile pe frunte", "Cozma Răcoare", "Trăiască România", "O lume de douăzeci de ani", "Nu uita că ești român", "Doamne, vino, Doamne", "Odată am ucis o vrabie", "Oameni de zăpadă", "Tu Ardeal", "Ridică-te, Ștefane, și vezi-ți fiii", "La adio tu", "Puștoaica", "Oltenia, eterna Terra Nova", "Te salut, generație în blugi", "Copaci fără pădure", "Niciodată să nu uităm de cei mai triști ca noi", "Rău mă dor ochii mă dor", "Nu uita că ești român", "Aruncarea în valuri", "Broasca țestoasă","Trenul fără naș", "La o cană cu vin", "Nebun de alb", "La margini te chem" și multe altele.
(Andrei Păunescu, "Istoria Cenaclului Flacăra")
Așadar pe 25 aprilie 2018, veți avea ocazia să ascultați și să retrăiți o bună parte din aceste frumoase cântece într-un specatcol dedicat Centenarului (100 de ani de la Marea Unire), lui Adrian Păunescu (75 de ani de la nașterea marelui poet) și Cenaclului Flacăra (45 de ani de la înființare).

Distribuie aceasta pagina