Bilete la V. Magyar Színházfesztivál

Data si locatia

ultimul eveniment a fost pe 25 oct 2021
momentan nu sunt programate alte evenimente

V.Magyar Színházfesztivál programja
2021.10.20 – 2021.10.25.

Október 20. Szerda
19.00 –Csehov: Három nővér – Szabadkai Népszínház magyar társulata előadásában
Helyszín: Drámai Színház nagyterme

Csehov darabjai kortalanok, hiszen az egyedüllét, a magány és az idő múlása a ma emberének életében is jelen van és néha képtelenek vagyunk elfogadni a jelenünk környörtelenségét. A múlt, jelen és jövő csapdájában élnek a dráma szereplői is, a három nővér, Irina, Olga és Mása, illetve testvérük, Andrej. A vidéki környezetükben látszólag minden lelassul, másként telik az idő, mint Moszkvában, ahová vágyódnak. Azt azonban mindegyikük tudja, hogy senki nem fog Moszkvába utazni, senki nem lesz boldog, mert saját maguk állnak a boldogságuk útjában. Az előadás magát az életet mutatja be, cselekmény nem mozgatja a darabot, a keretet érkezés és távozás motívumok adják. 

Október 21. Csütörtök
17.00 –Bódi Attila: Lázadni veletek akartam - Yorick Stúdió kamara előadása
Helyszín: Drámai Színház kamaraterme

Bódi Attila regényét Barabás Olga alkalmazta színpadra, a darab rendezője Sebestyén Aba. 
A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó időszakában játszódik, megmutatva annak legmélyebb, legsötétebb, reménytelen pillanatait. Teszi mindezt az érzékeny kamaszkorú fiatalok szemén keresztül: három érettségi előtt álló fiú, Péter, Zoli és Áron fellázadnak és rendszerellenes akciókba kezdenek. Habár a személyes indítékaik eltérőek, a kezdeti sikerek miatt egyre magabiztosabbak lesznek. 
Cselekedeteinek akkor tartanak tükröt, amikor már elhalványult a történelem tapasztalata. A tetteik valódi következményeivel 30 év után, egy osztálytalálkozón történő találkozás során kell szembenézniük, hiszen visszavonhatatlanul tettek tönkre emberi életeket.

19.30 – A Gondolatnak ősze rám köszönt – Szabó Enikő színművész verses – zenés előadóestje
Helyszín: Dráma Színház kamaraterme

A Csíki Játékszín színművésze évek óta klasszikus és kortárs magyar költők verseinek megzenésítésével foglalkozik. A csütörtöki előadáson Arany János, József Attila, Kovàcs Andràs Ferenc, Lackfi Jànos, Orbàn János Dénes, Parti Nagy Lajos, Radnóti Miklós, Szabó T. Anna költeményeinek feldolgozását láthatja és hallhatja majd a közönség, zongorán kíséri Szabó Zsolt, basszusgitáron pedig Barabás Tamás.
„Gyerekkorom óta zenésítek meg verseket, illetve írok saját dalokat. Született két színházi előadás is az idők folyamán. Egyik 2007-ben az Angyalstop, a másik pedig 2013-ban a Születésnapodra című zenés-verses est. Most ezekből válogattunk néhányat.” - ajánlja Szabó Enikő színművész

Október 22. Péntek
19.00 –Darvasi László: Karády zárkája – zenés monodráma Bartha Boróka előadásában
Helyszín: Drámai Színház kamaraterme

A Béres László rendezte Karády zárkája című zenés monodrámájával folytatja szabadtéri koncert- és előadássorozatát a Kolozsvári Magyar Opera társulata. A Gyulai Várszínház produkciójára szeptember 2-án és 4-én este nyolc órától kerül sor, az intézmény udvarán.
Előadja Bartha Boróka.
 „Nem az életét írtam meg, hanem a Gestapó börtönében eltöltött hónapokból néhány sötét, fájdalmas napot. Azt, amikor kilátástalan minden. Amikor semmi remény nem látszik, hogy majd állhat újra a szabad ég alatt. Na, ez érdekelt engem: ilyen helyzetben, hogy működik a lélek, a jellem. És milyen gyönyörűen játszik Bartha Boróka Béres László rendezésében!” Darvasi László

Október 23. Szombat
18.00 – Radnóti rekvizítumok régi verseimből – Laczkó Vass Róbert és Szép András szerzői- és előadóestje
Helyszín: Drámai Színház kamaraterme

“..igen ezek a képek rekvizitumok régi verseimből
vállalom őket
néhány dolgot szeretnék elmondani most csak
magamról és az emberekről akikkel együtt élek
elmondani hogy boldog ember vagyok én és
keserű lázadó is…”

…írja Radnóti Miklós menyasszonyához kelt szegedi levelében, 1931. november 20-án. Az “életeposz”, amelybe szánta e sorokat, sosem készült el. Ám Radnóti költészete monumentális “életeposszá” sűrűsödött boldogságával, szorongásaival, keserű lázadásával és tragikus sorsával együtt. Bátran állíthatjuk, hogy a Radnóti-életmű a magyar líra egyik csúcsteljesítménye. Talán nem véletlen, hogy 2020-ra tervezett előadóestünk bemutatása a világjárvány miatt egy évet késett: Radnóti Miklós megkerülhetetlen verseit magunkra kellett gombolnunk, mint egy viharkabátot.
Reméljük, nézőink is érzékelni fogják ennek súlyát és szakralitását.

19.30 –Tamási Áron: Tündöklő Jeromos – A Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház közös produkciója
Helyszín: Drámai Színház nagyterme

“A Tündöklő Jeromos című drámai játék egy egész közösség Megváltót váró keserűségét és reményeit, valamint a várakozásra hamis választ adó Jeromos történetét jeleníti meg. Tamási rituális színháza az adventi időszakot idézi: a sötétségből a fény várásának, a régi rosszal való szembesülésnek és lezárásnak, valamint a jobb új év reményének és elhatározásának idejét.
Már zenészként is a zene színpadi megjelenítése foglalkoztatott, rendezőként mindig olyan darabokat választok, melyeknek erőteljes költői világát a zene szervesen egészíti ki. Főleg a magyar népzene kimeríthetetlenül gazdag, minden élethelyzetre és történelmi korra harmonizáló anyaga jelent számomra örök lehetőséget, hogy a szóban elmondhatatlant megsejtesse a színpadon. Euripidész, Shakespeare, Moliére, Csehov mellett természetesen Tamási Áron világához áll a legközelebb a magyar népzene és néptánc, előadásaimban (Boldog nyárfalevél, Hullámzó vőlegény, Vitéz lélek) ezt a formanyelvet használom.
Meggyőződésem, hogy a néptáncnak, koreográfiának ezúttal kiemelkedően fontos szerepe lesz egy olyan előadásban, amelyben amúgy sütnek a fojtott indulatok, érzések, és amely előadás igazi főszereplője a nép. Ezért nagy lehetőséget jelent, hogy a Maros Művészegyüttes és a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Spectrum Színházzal együtt egy közös produkcióban sajátos erdélyi hangvételben megjelenítse Tamási Áron szellemiségét.”

Október 24. Vasárnap
19.00 –Andrzej Saramonowicz: Tesztoszteron – Temesvári Állami Csiky Gergely Színház előadása
Helyszín: Drámai Színház nagyterme

KORNÉL: A tesztoszteron, papa, egy ősrégi kémiai vegyület, amely a gerincesek többségénél hasonló formában jelentkezik. Ez tesz bennünket férfivá.

ROVAR: Egy férfi hormon. Ez kényszerít bennünket, hogy a pubertáskortól egészen életünk végéig hajszoljuk a nőket. Ez teszi, hogy mindnyájan potencionális erőszakolók és gyilkosok vagyunk...

A temesvári magyar színház egyik legsikeresebb előadása, a Tesztoszteron (2015) több, mint öt éve került bemutatásra.

Október 25. Hétfő
19.00 – Radványi Géza: Valahol Európában - Csíki Játékszín musical előadása
Helyszín: Drámai Színház nagyterme

VALAHOL EURÓPÁBAN
Egy csapat árván maradt gyerek a háborút próbálja túlélni, azonban az élelem megszerzése ezekben a nehéz időkben is lopásnak számít a felnőttek szemében.

Az összetartás menti meg őket, és az, hogy egy elhagyatott birtokon a valamikori karmester, Simon Péter személyében találkoznak azzal a felnőttel, aki megtanítja őket remélni, szeretni, gondoskodni.

A Radványi Géza azonos című filmje alapján készült musical csodálatosan szívszorító történet a szeretetről, a barátságról, az egymásra figyelésről, és a félelem legyőzéséről, ami nem csak háborús időkben jelenthet kemény harcot.

A musical a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft.-vel kötött megállapodás alapján kerül előadásra Balázs Béla és Radványi Géza azonos című filmforgatókönyve alapján.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.
Bővebb információ: https://www.facebook.com/MagyarSzinhazfesztival.Brasso

Distribuie aceasta pagina

Newsletter @ Bilete.ro

Oferte exclusive si o editie saptamanala cu cele mai noi evenimente.