Bilete la SFR: Hirtia va fi albastra la Gradina cu Filme

Data si locatia

ultimul eveniment a fost pe 12 sept 2019
momentan nu sunt programate alte evenimente

Miercuri, 11 septembrie, și joi, 12 septembrie, de la ora 20:30, în programul Seara Filmului Românesc, va fi proiectat lungmetrajul de ficțiune "Hîrtia va fi albastră" (2006), regia Radu Muntean.

Această ultimă proiecție din programul Seara Filmului Românesc este dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

După proiecția din seara de 11 septembrie, regizorul Radu Muntean, scenaristul Alex Baciu, directorul de imagine Tudor Lucaciu și alți membri ai echipei filmului vor fi prezenți pentru un dialog cu spectatorii, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan.
__
Bilete disponibile la sediul creart și pe Bilete.ro

11 septembrie:

12 septembrie:
__

Sinopsis

București, 22 spre 23 decembrie 1989
Plutonul de intervenție motorizat, condus de locotenentul Neagu primește ordin de patrulare prin cartierele mărginașe. Stația radio a vehiculului funcționează intermitent, iar mesajele care se transmit între unitățile de blindate, emisia trunchiată a posturilor de radio și TV informează vag despre niște teroriști care atacă televiziunea națională și aruncă în confuzie membrii echipajului. Costi, unul dintre cei doi soldați în termen ai plutonului, ajuns să facă armata în București datorită intervențiilor tatălui său, crede că misiunea oricărui român, după atâția ani de dictatură, e să lupte împotriva susținătorilor lui Ceaușescu, indiferent de ordinele superiorilor și o susține cu aerul răsfățat și încăpățânat al unui băiat de bani gata. Are pe această tema o controversă cu locotenentul Neagu și, profitând de o altercație dintre colegii lui și un grup de manifestanți, fuge să lupte la Televiziune, în ciuda amenințărilor și rugăminților locotenentului. Soldatul nu ajunge însă la sediul televiziunii ci într-o vilă din apropierea televiziunii unde dintr-o confuzie e luat drept terorist și arestat de grupul mixt de militari și civili care apărau vila, în timp ce restul plutonului pornește în misiunea utopică și riscantă de recuperare a lui Costi, trecând prin clădirea sub asediu a televiziunii, unde locotenentul Neagu e dezarmat și umilit de un colonel isteric și ajungând în cele din urmă acasă la Costi unde mama și prietena băiatului îl așteaptă răvășite de îngrijorare.

"Hîrtia va fi albastră nu oferă o perspectivă istorică de tip History Channel, ci își propune să restituie emoția acelor zile din perspectiva actorilor mărunți ai evenimentelor. E povestea pierderii inocenței unei generații și a unei revolte populare care a scos la lumină în egală măsură ce avem mai bun și mai rău în noi. Și spiritul de solidaritate, dar și egoismul și răutatea, acumulate în zeci de ani de frustrare", explică Radu Muntean.

Regia Radu Muntean

Cu Paul Ipate, Tudor Istodor, Dragoș Bucur, Andi Vasluianu, Ana Ularu, Mimi Brănescu, Gabriel Spahiu și alții

Distribuie aceasta pagina

Newsletter @ Bilete.ro

Oferte exclusive si o editie saptamanala cu cele mai noi evenimente.