Requiem

Data si locatia

ultimul eveniment a fost pe 28 oct 2018
momentan nu sunt programate alte evenimente

Concert vocal-simfonic In memoriam basului Gheorghe Roșu

Vârsta recomandată: 8+

Considerată ca fiind una dintre cele mai importante lucrări vocal-simfonice ale lui Giuseppe Verdi, "Requiem"-ul a fost compus pentru a onora memoria celui care a fost poetul, dramaturgul și romancierul Alessandro Manzoni (1785-1873), considerat "suflet al literaturii naționale” și care, asemenea compozitorului italian, a militat prin intermediul artei sale pentru unificarea Italiei. Cea mai celebră lucrare a lui Manzoni – romanul I promessi sposi ("Logodnicii”, 1827), adesea situată în rândul capodoperelor literaturii universale – constituie, asemenea operelor patriotice ale lui Verdi, un adevărat simbol al "Risorgimento"-ului italian.

Ideea lui Verdi de a compune un Requiem s-a legat inițial de moartea unui alt reprezentant de seamă al culturii italiene: compozitorul Gioachino Rossini (1792-1868) – cel mai apreciat și faimos creator de opere al Italiei mijlocului de secol XIX. Aflând despre trecerea în neființă a celui pe care îl considera drept "gloria Italiei”, Giuseppe Verdi a propus primarului din Bologna – orașul unde Rossini a crescut și a cunoscut primele sale succese – alcătuirea unui "Requiem" compozit, la care să își aducă aportul creator câțiva dintre principalii compozitori italieni. Cu toate că inițiativa a fost bine primită și părțile componente ale lucrării au fost finalizate, interpretarea "Misei pentru Rossini" la data programată – 13 noiembrie 1869 – nu a mai avut loc din motive financiare și organizatorice. "Libera me" – segmentul compus cu acest prilej de către Verdi, apreciat de Alberto Mazzucato, un reputat profesor la Conservatorul din Milano, ca având una dintre cele mai frumoase și poetice pagini muzicale de până atunci – își va găsi locul, mai târziu, în "Messa da requiem per l’anniversario della morte di Manzoni 22 maggio 1874", ca ultima din șirul celor șapte părți constitutive: "Requiem", "Dies irae", "Offertorio", "Sanctus", "Agnus Dei", "Lux aeterna", respectiv "Libera me".

"Requiem"-ul a fost interpretat pentru întâia oară, conform dorinței categorice a compozitorului, la Domul San Marco, după un an de la moartea lui Manzoni, pe 22 mai 1874, sub conducerea sa muzicală. Cu toate că aplauzele au fost interzise în interiorul basilicii din Veneția, încântarea publicului prezent la eveniment s-a simțit pretutindeni. Au urmat concerte la Teatro alla Scala, Opéra Comique de la Paris și Royal Albert Hall din Londra, unde amplitudinea, mesajul despre moarte, judecată, salvare, înviere și forța emoțională a lucrării au manifestat un puternic impact în rândul auditoriului.

Pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca, marcantul discurs vocal-simfonic al "Requiem"-ului de Verdi vine ca un omagiu la adresa celui care a fost basul și maestrul Gheorghe Roșu – o personalitate a vieții cultural-artistice clujene, care și-a lăsat amprenta în formarea unor artiști lirici de renume internațional, dar și în evoluția instituției noastre. Faptul că din rândul soliștilor vocali face parte și fiica reputatului maestru – mezzosoprana Andrada Ioana Roșu, alături de soprana Carmen Gurban, basul Petru Burcă – doi dintre foștii săi studenți – și tenorul Hector Lopez, sporește și mai mult semnificația evenimentului.

*În cadrul acestui eveniment are loc o campanie de strângere de fonduri pentru refacerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Oradea

**FOTO: Incendiul de la Clădirea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Oradea (august 2018)
Fotograf: Costel Demian

Distribuie aceasta pagina