Poveste Romaneasca - Premiera absoluta

Data si locatia

ultimul eveniment a fost pe 25 nov 2018
momentan nu sunt programate alte evenimente

PREMIERĂ ABSOLUTĂ

Spectacol realizat în cadrul programului "România 100″, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale

Operă-frescă în două acte pe un libret de Cosmina Timoce-Mocanu

Vârsta recomandată: 8+

"La o sută de ani ne spunem povestea…"

Lucrare creată la inițiativa Operei Naționale Române Cluj-Napoca cu scopul de a marca într-un mod inedit Centenarul Marii Uniri, fresca muzicală Poveste românească a compozitorului clujean Dan Variu oferă tuturor spectatorilor ocazia de a se întâlni cu bogăția culturii și identității noastre naționale, o bogăție adunată secole de-a rândul și pe care ne-o dorim cât mai spornică și în viitor.

Povestea românească ne poartă într-o captivantă călătorie, alături de o Căpriță (de fapt, un falnic cerb care și-a pierdut simbolul puterii) și un Vătaf, de-a lungul momentelor determinante ale istoriei noastre: în vremurile de tradiție, când folclorul era singura formă de manifestare a înaintașilor, în perioada asimilării treptate a Creștinismului și a ritului bizantin, în tumultul evenimentelor care au precedat evenimentul Marii Uniri, în tensionata etapă interbelică, dar și comunistă, de liberalizare, postdecembristă și actuală. Atât cei doi călători, cât și noi, artiștii, interpreții și publicul, vom lua contact direct, prin intermediul artei, cu influențele stilistice, sociale, culturale care și-au lăsat amprenta asupra identității poporului român, fructificând astfel posibilitatea de a ne cunoaște, sau recunoaște, valoarea. Nu lipsesc nici perspectivele asupra prezentului și viitorului, pe care fiecare dintre noi îl dorim cât mai luminos, atât în plan național, cât și individual.

Complexitatea unei astfel de tematici a presupus angrenarea echipei de creație, a soliștilor și ansamblurilor Operei Naționale Române Cluj-Napoca, dar și a unor interpreții și formații recunoscute la nivel național și internațional, capabile să asigure diversitatea stilistică necesară. Dintre aceștia, îi amintim pe celebrul Dan Bittman, Corul academic de muzică psaltică "Byzantion”, Ansamblul de Muzică Tradițională Românească "Icoane” al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Ansamblul Folcloric Național "Transilvania” din Baia Mare ș.a. Vă așteptăm să îi întâlniți într-un spectacol plin de semnificație și autenticitate românească!

Distribuie aceasta pagina