Bilete la Miraculosul cer instelat – Atelier online de Astronomie pentru copii

Data si locatia

ultimul eveniment a fost pe 16 ian 2021
momentan nu sunt programate alte evenimente

Lector Elisabeta Petrescu
Organizator Fundatia Calea Victoriei
Dată începere 16 ianuarie 2021
Oră curs 11:00
Număr ateliere 4
Frecvenţă săptămânal, sâmbătă (o întâlnire durează 1h 30 min)
Tip Practic
Varsta Minimă 8 ani
Varsta Maximă 13 ani
Cost 300 de lei (total 4 întâlniri

Cursul are loc online.

Cum? Cu o ora înainte de începerea cursului, toți cei înscriși vor primi din partea echipei BILETE un link, cu ajutorul căruia se vor putea conecta la eveniment și instrucțiunile de conectare. In prealabil descarcă aplicația Zoom (pe telefon sau pe computer).

La acest atelier, micuţii pasionaţi de astronomie şi cei pur şi simplu curioşi să exploreze cerul înstelat al nopţii vor parcurge o călătorie de milioane de ani lumină, pornind de pe Terra, spre galaxiile cele mai îndepărtate ale Universului.

Astronom din pasiune, Elisabeta Petrescu, lectorul atelierului, le va fi celor mici ghid printre stele, nebuloase şi galaxii. Cu răbdare şi umor, într-o atmosferă relaxată, copiii vor învăţa „să se orienteze pe cer”.

Vor descoperi ce este aceea o stea căzătoare, cum au apărut, de fapt constelaţiile, ce se întâmplă atunci când e eclipsă şi cum ar fi viaţa pe altă planetă.

Şi, mai ales, vor afla, în sfârşit, răspunsul la dificila întrebare „De ce e cerul albastru?

Temele atelierelor:

1. Observarea cerului de zi şi noapte – Cunoaşterea cerului de zi şi de noapte. Pe timpul zilei cerul este albastru datorită luminii venite de la Soare şi a atmosferei planetei noastre. Vom afla ce fenomene se produc în atmosferă pe cer în timpul zilei şi pe timpul nopţii. Putem diferenţia planetele de stele şi îi învăţăm şi pe cei mici cum să o facă. Pe cerul de noapte se pot observa zone numite constelaţii: copiii vor învăţa cum le pot folosi ca să se orienteze, indiferent unde s-ar afla.

Exerciţiu: Construim un mic proiector de constelaţii pentru telefonul mobil. Cu un sul de carton, o coală de hârtie, un ac şi lipici, vom crea constelaţii pentru a le proiecta pe tavan.

2. Sistemul solar – Câţi sateliţi naturali are Soarele? Vom ajunge la fiecare planetă în parte şi vom discuta toate caracteristicile lor. Nu ne vom limita la cele opt planete, vom merge cu gândul până la cele mai îndepărtate obiecte din sistemul solar. Dacă Mercur orbitează în jurul Soarelui în 88 de zile, vom afla că Eris – ultima planeta pitică – face peste 560 ani în călătoria ei în jurul Soarelui.

Exerciţiu: Pe o bucată de carton pe care o vom decupa în cerc, fiecare copil îşi va crea propria planeta. La final vom avea un nou sistem solar. Planetele pot fi telurice sau joviene, copiii vor afla la curs care e diferenţa.

3. Călătorie virtuală prin Univers – Sistemul nostru solar este o zonă foarte mică din galaxia din care facem parte. Continuăm povestea noastră despre Univers şi ne îndepărtăm de planeta noastră. Învăţăm stelele vecine cu noi şi mărimea lor comparativ cu Soarele. Descoperim ce se întâmplă în galaxia noastră şi din ce este compusă. Apoi trecem mai departe şi aflăm că există o mulţime de alte galaxii. Copiilor le va plăcea să descopere ce sunt nebuloasele, mai ales că imaginile lor sunt foarte, foarte colorate.

Exerciţiu: Într-un borcan gol vom adăuga vata şi culori acrilice şi ne vom face propria nebuloasă.

4. Astronautică şi explorarea spaţiului – Nu putem ajunge cu bicicleta sau cu rolele în spaţiu. Avem nevoie de o viteză mai mare. Chiar dacă ne folosim de maşină, tren sau avion, nu vom obţine viteza necesară pentru a părăsi forţa de atracţie a planetei. Vom vorbi despre primele rachete construite, despre viteza potrivită pentru a orbita în jurul planetei şi cea pe care trebuie să o obţii pentru a pleca către alte destinaţii: Luna sau una dintre planete. Aflăm cât ar dura o călătorie până pe Pluto sau până la cea mai apropiată stea şi de ce preferă oamenii de ştiinţă să trimită acolo sonde spaţiale, nu rachete.

Exerciţiu: Pe un poster lung, pe care avem desenate toate planetele, calculăm cât am face până la toate planetele din sistemul solar dacă am pleca cu maşina (100km/h), avionul (700km/h) sau cu o sondă spaţială (60000km/h). Veţi primi pe mail posterul.

Vă rugăm să ţineţi cont de limita de vârstă stabilită de lector, pentru buna funcţionare a grupului, copiii care nu au vârsta între 8 şi 13 ani nu vor fi primiţi la curs.

Distribuie aceasta pagina

Newsletter @ Bilete.ro

Oferte exclusive si o editie saptamanala cu cele mai noi evenimente.