Festivalul Hunedoara Lirica - Zrinyi 1566

Data si locatia

ultimul eveniment a fost pe 18 iul 2017
momentan nu sunt programate alte evenimente

Zrinyi 1566 - Opera Rock
de Moravetz Levente

Regie:Moravetz Levente 
Asistent regie: Oláh-Fenyvesi Judit
Muzica: Balásy Szabolcs, Horváth Krisztián, Papp Zoltán
Distributie: Sasvári Sándor, Szomor György, Feke Pál, Götz Attila, Csengeri Attila, Blaskó Balázs, Beleznay Endre, Mahó Andrea, Vermes Tímea, Dévényi Ildikó , Kelemen Csaba, Iván Ildikó, Várhelyi Dénes, Szebeni János, Götz Attila, Gregorovics Tamás, Vidákovics Szláven, Tunyogi Péter, Bodonyi Beáta, Álmosd Phaedra, Papp Annamária, Blaskó Bálint, Bokor Noémi, Bencze Mercédesz, Radvánszki Szabolcs, Ódor Botond, Ódor Kristó, Cseporán Zsolt, Ragoncsa Tímea 
Traducere in croată: Tomek Iván 
Scenografie: Bényei Miklós
Costume: Molnár Gabriella 
Coregrafie:Halmi Zoltán
Asistenti: Laforest Csaba
 
Zrinyi 1566 a fost desemnată cel mai important eveniment cultural al anului 2009 în Ungaria. Piesa evocă asediul cetății Szigetvar de către armatele otomane conduse de Sultanul Suleiman Magnificul. În perioada 6 august – 8 septembrie 1566 un grup de puțin peste 2000 de luptători maghiari și croați conduși de Zrinyi Miklos, (în croată Nikola Šubić Zrinski) a rezistat asediului armatelor otomane cu un efectiv de circa 100.000 de soldați și peste 300 de tunuri. Rezistența eroică a apărătorilor cetății Szigetvar a oprit armata otomană din drumul său către Viena, pentru că în timpul asediului Sultanul Suleiman, bătrân și slăbit, a murit. Despre sacrificiul celor peste 2000 de ostași maghiari și croați conduși de Zrinyi Miklos, cardinalul Richelieu spunea:
”Sacrificiului eroilor de la Szigetvar le putem mulțumi că pe catedralele din vestul Europei mai avem crucea și nu semiluna”.

Textul scris de regizorul și scriitorul maghiar Moravetz Levente reprezintă o epopee pusă pe muzică de Papp Zoltan și orchestrată de Balasy Szabolcs și Horvath Krisztina. Spectacolul, în regia lui Moravetz Levente a avut premiera în anul 2009 la Szigetvar.

Distribuie aceasta pagina