Bilete la Dacika

Data si locatia

ultimul eveniment a fost pe 15 feb 2019
momentan nu sunt programate alte evenimente

MIHAI   TOMA
BIANCA IONESCU-BALLO
DANIELA BUCŞAN
ŞTEFAN  DONIGA
GIANINA MERAGIU
ALEXANDER BENAVIDES

Orchestra şi corul Teatrului Naţional de Operetă şi Musical ION DACIAN

Spectacol de muzică electronică de inspiraţie populară în prezentare multimedia

Dacika reprezintă o reinterpretare a filonului folcloric românesc prin adaptarea acestuia la ritmurile şi formele de expresie muzicală şi procedeele tehnice de ultimă generaţie. Efectul acestei muzici asupra auditorului este unul impresionant, publicul fiind fascinat de spectaculozitatea efectelor sonore, de spaţialitatea neaştepată pe care încadrarea sonorităţilor electronice profund elaborate o conferă temelor folclorice arhicunoscute. Dincolo însă de măreţia abordării, senzaţiile pe care muzica relizată de compozitorul Mihai Toma le
creează, sunt cele de rafinament şi bun gust, subtilitatea prelucrării tematice făcând dovada unei foarte bune cunoaşteri a stilului utilizat.

Genul abordat este cel al muzicii electronice monumentale, pornind de la prelucrarea de teme muzicale româneşti de factură folclorică şi cultă. Orchestraţiile pieselor variază de la utilizarea ritmurilor tribale ritualice și a percuțiilor epice, combinate cu sunete sintetice şi instrumente etnice, până la texturi sonore liniştitoare, eterice, de inspiraţie New Age.

Astfel, cu ajutorul fluierului, pianului, viorii, orchestrei simfonice, a corului şi al sintetizatoarelor, Mihai Toma actualizează esenţa expresiei muzicale de tip popular, integrând-o necesităţilor culturale ale prezentului.

Repertoriul spectacolului cuprinde în cea mai mare parte prelucrări moderne după mai multe categorii de piese muzicale:
teme folclorice româneşti celebre: Barbu lăutaru, Tudoriţo nene, Mocirița, Unde e Târgoviștea, Lie Ciocârlie, etc.;
muzică folclorică solemnă: Aşa-i românul, Cântec despre Bucovina, Hora Unirii
muzică românească de factură cultă: Balada de Ciprian Porumbescu
melodii originale de inspiraţie folclorică.

Proiectul Dacika are în prim-plan promovarea valorilor muzicii tradiţionale româneşti prin realizarea de prelucrări de o calitate estetică şi tehnică superioară, în acelaşi timp adaptate gustului şi necesităţilor generaţiei tinere. Demersul reprezintă o încercare de refacere a legăturii acestei generaţii - sau a unui public nefamiliarizat cu valorile culturale tradiţionale ale poporului român, precum publicul din alte ţări - cu moştenirea culturală a folclorului autentic.

Sponsori: Met România Energy SA, Editura Unicart și Ookee.ro
Parteneri: Agerpres, Evenimentul zilei, Capital, Șapte seri, Radio România Cultural, societateamuzicală.ro, mklasica.ro,eva.ro, ArtOut, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”, Universitatea București, goingout.ro, inoras.ro, iqool.ro.

Despre Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”
Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” a fost înființat în anul 1950 sub denumirea de Teatrul de Stat de Operetă. Teatrul poartă numele celebrului tenor Ion Dacian, a cărui îndelungată carieră este asociată cu Epoca de Aur a Operetei românești.
De la începuturile sale, Opereta s-a bucurat de o primire favorabilă din partea publicului din România, genul cunoscând o popularitate deosebită în special în perioada anilor ’70 – ’80.
În noul mileniu, Teatrul a cunoscut o perioadă de înnoire și modernizare. Schimbările au vizat în principal creșterea calității producțiilor din punct de vedere artistic și tehnic, atragerea unor noi categorii de public (în special publicul tânăr) și conturarea unei noi imagini a Operetei, care să ilustreze atât bogata sa tradiție, cât și noile proiecte de viitor, menite să transforme Teatrul într-un important centru cultural al Capitalei.
În repertoriul actual al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” sunt incluse musicaluri, operete, concerte, evenimente de gală,precum și spectacole sezoniere.

Distribuie aceasta pagina