Vineri, 9 mai 2025, ora 19
Casa de Cultură a Studenților
Concert simfonic – Lalo, Enescu
Dirijor: Cristian Mandeal
Dirijor cor: Consuela Radu-Țaga
Solist: Andrei Ioniță, violoncel
Program:
Édouard Lalo
Concertul pentru violoncel și orchestră în re minor
George Enescu
Simfonia a III-a pentru orchestră și cor în do major, op. 21
Violoncelistul Andrei Ioniță este unul dintre cei mai apreciați tineri violonceliști din lume, singurul artist român care a câștigat medalia de aur la Concursul „Ceaikovski” din Rusia (2015). Descris de publicația The Times drept „unul dintre cei mai captivanți violonceliști care s au afirmat în ultimul deceniu”, Andrei Ioniță este laureat al competițiilor ARD, Haciaturian, Feuermann, iar în perioada 2016-2018 a fost desemnat BBC New Generation Artist.
Născut în 1994, Andrei Ioniță a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani, iar violoncelul, la 9 ani. A absolvit Colegiul Național „Sf. Sava” din București și a studiat la Universitatea de Arte din Berlin, cu profesorul Jens Peter Maintz.
A cântat alături de orchestre de top, ca BBC Philharmonic Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Filarmonica din München, Filarmonica din Dresda, Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg ș.a. Angajamentele sale l-au condus în turnee prin SUA, unde a concertat cu Orchestra Națională de Tineret a României, Orchestrele Simfonice din Detroit, San Diego și Grand Rapids.
De-a lungul carierei sale a colaborat cu dirijori celebri precum Cristian Macelaru, Sylvain Cambreling, Kent Nagano, Omer Meir Wellber, John Storgårds, Joanna Mallwitz și Ruth Reinhardt.
Talentul excepțional al lui Andrei Ioniță face din el un interpret de muzică de cameră versatil și căutat. În concertele sale își unește forțele cu Martha Argerich, Christian Tetzlaff, Sergei Babayan și Steven Isserlis, printre alții. Este deseori invitat la concerte și festivaluri de talie mondială în cadrul lumii muzicii clasice.
Primul său CD solo, extrem de apreciat, „Oblique Strategies”, prezintă o premieră mondială de Brett Dean alături de lucrări de Bach și Kodály. Interpretările lui Ioniță creează o gamă imensă de timbre, registre și tehnici care pun în valoare violoncelul. Aceste „Strategii Oblice” sunt necesare pentru a face muzica și artele să strălucească.
Andrei Ioniță este beneficiarul unei burse oferite de Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg și cântă la un violoncel realizat de Filippo Fasser din Brescia, Italia.
În cei peste 45 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și a exercitat profesia atât în România, cât și în străinătate. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, completându și ulterior studiile la Berlin cu Herbert von Karajan, și la München cu Sergiu Celibidache.
A început prin a fi corepetitor la Opera Română București, devenind apoi dirijor al filarmonicilor din Târgu Mureș, Cluj și București. A fost director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, edițiile din 2001 și 2003. Ca dirijor principal și director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991–2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție etalon pentru România.
În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a numeroase orchestre. A participat la festivaluri internaționale de prestigiu în compania celor mai reputați artiști contemporani.
În paralel cu funcțiile deținute în România a fost director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 2002) și al Orchestrei Naționale Basce – San Sebastian (2001 2008), dirijor permanent al Orchestrei Haydn din Bolzano e Trento (2000–2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei Halle Manchester (2003–2008) – primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006–2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).
Cristian Mandeal deține un repertoriu vast, atât simfonic cât și de operă, cu un accent deosebit pe muzica secolului 19 și prima jumătate a secolului 20. A dirijat peste 60 de prime audiții absolute, în special ale compozitorilor români, dar și străini, o parte dintre acestea fiindu i dedicate. Din 2008 este Președintele Societății „George Enescu” din Londra.
A dirijat constant orchestre de tineret și a susținut cursuri de măiestrie în Europa, Asia și America. Este membru, dar și președinte al unor jurii de concursuri internaționale de dirijat.
A primit numeroase premii și distincții: Cavaler și Membru al Consiliului de Onoare al Ordinului Național Pentru Merit Mare Cruce; Ordinul Italian Steaua Solidarității Italiene – în grad de Mare Ofițer; Premiul Uniunii Compozitorilor din Romania (de două ori); Premiul Fundației Culturale Romane (pentru contribuția excepțională la renumele artei românești în lume); Premiul Radio Cultural (pentru promovarea artei dirijorale românești în lume); Premiul „Ionel Perlea”; Premiul „Dinu Lipatti”; Medalia Meritul Cultural clasa 1; Medalia „George Enescu”. Este cetățean de onoare al orașului Brașov și Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Cluj Napoca.
Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal o reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă și dirijează constant încă de la înființare (2008), aducând o într un timp record la un nivel emblematic pentru cultura românească.
Biletele se pot achiziționa on line până în ziua concertului, la ora 12. După această oră, biletele se pot achiziționa de la casieria Filarmonicii.
Va aducem la cunostinta ca pe langa preturile biletelor sau abonamentelor afisate, pot exista si costuri aditionale ce trebuie suportate de dvs., respectiv: taxe de intermediere, procesare, emitere bilet, comisioane, cost de livrare (in cazul in care veti solicita livrarea prin curier a biletului/abonamentului); cost Asigurare En Garde (in cazul in care veti opta pentru incheierea unei asigurari de bilete), costuri identificate separat in pasii comenzii.
Prin cumpararea unui bilet sau abonament de pe site-ul nostru Bilete.ro, cumparatorul se obliga sa respecte Regulile de participare si acces la eveniment, precum si Termenii si Conditiile site-ului Bilete.ro
Taxe servicii aplicabile per bilet:
Taxa administrare - 2%
Taxa procesare - 2 lei
Comision ticketing - 7.14%
Taxa emitere bilet - 1 RON
Un bilet este valabil pentru o singura persoana. Toti participantii la eveniment, adulti si copii, trebuie sa cumpere bilet sau abonament, indiferent de varsta. (Mai putin cazurile unde este specificata gratuitate in limita de varsta).
Va rugam sa respectati orele de acces in sala de spectacol sau in locul de desfasurare a evenimentului inscriptionate pe bilet, pentru a evita aglomerarea pe caile de acces sau deranjarea celorlalti spectatori dupa inceperea spectacolului/evenimentului.