City Beat/Carmen

Data si locatia

16 nov

ora 18:30

City Beat - Carmen

Cluj-Napoca, Opera Romana

Bilete   

de la 20,00 RON

CITY BEAT
Muzica: The Art of Noise

Balet într-un act

Vârsta recomandată: 7+

Ritmul și dinamismul vieții urbane – cu care, în mod cert, o mare parte a clujenilor rezonează în profunzime – își găsește, de această dată, reprezentarea într-un spectacol muzical-coregrafic adus pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca tocmai din Statele Unite ale Americii. Baletul într-un act "City Beat", creat de coregraful și maestrul de balet Pavel Rotaru pentru propria-i companie din Atlanta și reprezentat pentru prima oară în anul 1994, s-a născut sub inspirația muzicii synth-pop a formației avangardiste "Art of Noise", înființată în 1983. Multitudinea de stări emoționale prezente în albumele trupei își găsește, astfel, corespondența, într-o descriere veridică a tumultului urban, rezultat al contrastului dintre traiul zilnic, obișnuit – pe fondul căreia individul își cultivă idealurile și caută să și le aducă la îndeplinire –, și viața de noapte – cadru de manifestare al cluburilor de motocicliști, al tinerilor îndrăgostiți, al practicii prostituției, al traumei homosexualității sau drogurilor ș.a.

O muzică precum cea creată de "Art of Noise" nu putea fi transpusă în plan coregrafic decât prin elemente de dans modern, care captivează prin capacitatea de sugestie a acțiunilor și ipostazelor tipice "orășenilor”. Nu lipsesc nici momentele de balet clasic, sau evocări ale acestuia și nici dansurile etnice specifice gang-urilor americane, care completează tabloul vibrant al stărilor și afectelor umane – expresie a felului individual de existență.

CARMEN
Muzica: Georges Bizet & Rodion Scedrin

Balet într-un act

Dacă tabloul coregrafic urban "City Beat" ne aduce în față, succesiv sau concomitent, povești de viață ale unor personaje mai mult sau mai puțin individualizate, baletul într-un act "Carmen" redă o singură dramă, de altfel, foarte cunoscută și în ipostaza operistică a lui Georges Bizet. Pornind de la același subiect al nuvelei lui Prosper Mérimée, Pavel Rotaru a creat un balet aflat sub semnul pasiunii și geloziei care îi leagă pe cei trei protagoniști ai acțiunii: gitana Carmen, soldatul Don José și toreadorul Escamillo. Tensiunea acumulată în interiorul triunghiului amoros îi va fi, în final, fatală seducătoarei Carmen. Pașii de dans articulează atât coregrafii neo-clasice, cât și clasice și moderne, în deplin acord cu fiecare etapă a poveștii tulburătoare.

Vă așteptăm să descoperiți esențe și accente ale actualității și trecutului, într-un spectacol de balet complex și incitant!

Spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 20.15

Distribuie aceasta pagina

)